Czy teflon jest szkodliwy dla zdrowia?

Teflon jest powszechnie znany jako tworzywo używane do produkcji naczyń kuchennych, ale jego zastosowanie wykracza daleko poza branżę gastronomiczną. W rzeczywistości znajduje on swoje zastosowanie w wielu różnych branżach. Wiele osób jednak zastanawia się, czy naczynia z powłoką teflonową, jak np. patelnie, czy garnki, są bezpieczne dla ludzi i nie mają negatywnego wpływu na ich zdrowie.  Czy faktycznie tak jest, czy może to tylko plotki, że PTFE może wywoływać raka i inne groźne choroby?

Czy uszkodzony teflon jest szkodliwy?

Wiele osób zastanawia się, czy uszkodzony teflon w kuchni ma jakiś negatywny wpływ na zdrowie i czy stanowi zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Szkodliwość samego teflonu nie została poparta badaniami. Warto więc podkreślić, że teflon nie reaguje z żywnością. Dlatego bardzo często jest stosowany w produkcji patelni, garnków i innych akcesoriów kuchennych.

Jednak z czasem powłoka teflonowa może się łuszczyć, odpryskiwać lub ulec uszkodzeniu pod wpływem używania metalowych narzędzi kuchennych. Odpryski teflonu nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, jednak substancje stosowane do łączenia teflonu z podłożem mogą już być szkodliwe. Porysowany teflon, mimo iż jest to również powłoka trudnościeralna, może sprawiać przede wszystkim, że żywność będzie przywierać do patelni pod wpływem temperatury.

Na dodatek uszkodzona powłoka teflonowa umożliwia kontakt żywności z materiałem naczynia lub klejami, co zwiększa ryzyko niepożądanych reakcji. Dlatego też porysowane patelnie teflonowe powinny być usuwane, gdyż tracą swoje właściwości nieprzywierające, a ich dalsze użytkowanie może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Można również przestrzegać kilku zasad, aby patelnie z powłoką teflonową lub jakąkolwiek inną z rodzaju non-stick, można było dłużej używać.

Czy teflon na patelni jest szkodliwy?

Teflon posiada właściwości, które sprawiają, że jest on odporny na różnego rodzaju uszkodzenia, ale nie jest niezniszczalny. Porysowana patelnia teflonowa może wydzielać szkodliwe substancje, ale w momencie, gdy zauważy się takie uszkodzenie, można ją bardzo łatwo zregenerować. Zdarty teflon, a następnie nałożony na nowo, znów odzyska swoje pierwotne właściwości. Więcej o jego charakterystyce przeczytasz w artykule: Co to jest teflon?

Naczynia z powłoką teflonową są bezpieczne, o ile ich użytkowanie przebiega zgodnie z ich przeznaczeniem. Teflon charakteryzuje się bardzo wysoką temperaturą topnienia, której nie osiąga się podczas standardowego smażenia, gotowania czy pieczenia. Podczas tych czynności temperatura zwykle wynosi około 180-210 stopni Celsjusza. Jest to znacznie poniżej progu, przy którym teflon zaczyna mięknąć lub topnieć. W takich warunkach bardziej prawdopodobne jest przypalenie potrawy niż uszkodzenie powłoki teflonowej.

Aby doszło do spalenia teflonu, konieczne byłoby pozostawienie patelni na bardzo wysokim ogniu przez dłuższy czas. Wtedy doprowadziłoby to do wydzielania się toksycznych oparów. Ich wdychanie może wywołać tzw. grypę teflonową, która objawiają się gorączką, kaszlem, dreszczami, zawrotami głowy i osłabieniem. Objawy te są przejściowe i ustępują samoistnie, nie powodując groźnych skutków zdrowotnych na dłuższy czas. W związku z tym naczynia z powłoką teflonową można bezpiecznie podgrzewać do temperatury 250 stopni Celsjusza, ale trzeba przy tym  zachować odpowiednie zasady ich użytkowania.