Co to jest teflon? Zastosowanie i właściwości

Teflon PTFE jest najczystszą postacią teflonu, która nie posiada domieszki żadnych napełniaczy i dodatków. Należy on do grupy fluoropolimerów wyróżniających się wyjątkowo wysoką odpornością na działanie chemikaliów. Ponadto jest on odporny na skrajne wartości temperatury. Czym dokładnie jest teflon? Jakie ma właściwości i zastosowanie? Czy teflon PTFE jest szkodliwy?

Czym jest teflon?

Teflon jest polimerem fluorowym, który uzyskuje się w wyniku polimeryzacji tetrafluoroetylenu. Pierwszy raz proces jego syntezy został przeprowadzony przez amerykańskiego chemika Roy J. Plunkett w 1938 roku. Z kolei niespełna 20 lat później, a dokładniej w 1956 roku został on opatentowany przez firmę DuPont Jackson Laboratory. Warte podkreślenia jest to, iż mimo wygaśnięcia patentu, firma DuPont zachowała wyłączne prawo do nazwy teflon jako znaku towarowego. Z tego też względu tworzywo to można spotkać pod różnymi nazwami, jak np.  tarfen, czy fluon. W fachowej terminologii nosi on nazwę politetrafluoroetylen lub PTFE i wykorzystuje się go w różnych gałęziach przemysłu. Jest to więc materiał, który ma szerokie zastosowanie, a bardzo często można się z nim spotkać w kuchni. Przykładem jest między innymi patelnia teflonowa. Co istotne, jest to materiał, którego możliwa jest regeneracja, więc nie trzeba od razu kupować nowych komponentów, czy akcesoriów kuchennych.

Właściwości teflonu

Teflon, czyli syntetyczny fluoropolimer charakteryzuje się wyjątkową odpornością na wysokie temperatury. Z tego też względu można go bezpiecznie stosować nawet w warunkach, gdy temperatura sięga 260 stopni Celsjusza przez dłuższy czas, a krótkotrwale nawet do 300 stopni Celsjusza. Politetrafluoroetylen, którego nazwa handlowa to właśnie teflon, najczęściej kojarzony jest z powłokami na patelniach. Wykorzystuje się do naczyń kuchennych ze względu na doskonałą odporność cieplną oraz niski współczynnik tarcia.

Właściwości teflonu sprawiają, że doskonale on zabezpiecza powierzchnię patelni, można na nim smażyć nawet bez tłuszczu, ponieważ nie wystąpi przywieranie do niego potraw, a jego kontakt z żywnością jest w pełni bezpieczny i nie wpływa na jakość potraw oraz zdrowie ludzi. Warto także dodać, że zdarta powłoka teflonowa może przejść proces regeneracji. Ponadto coraz częściej można spotkać taśmy teflonowe, które stosowane są w hydraulice, jako nowoczesne rozwiązanie zastępcze dla tradycyjnych pakuł, ponieważ mają wysoką skuteczność uszczelniania.

PTFE można również określić jako:

Teflon – zastosowanie

Teflon to materiał, który ma bardzo szerokie zastosowanie. Oczywiście, najczęściej kojarzy się on z kuchnią i patelniami, garnkami, łyżkami, łopatkami, czy formami do zapiekania. Wszystko za sprawą jego charakterystycznej powłoki, która zapobiega przywieraniu jedzenia i ułatwia czyszczenie naczyń kuchennych. Bardzo często znajduje on swoje zastosowanie w produkcji opakowań, opiekaczy, tosterów i gofrownic. Dzięki swoim właściwościom, zwiększa wytrzymałość ubrań, które mają być odporne na kontakt z wodą, błotem, kurzem i szorstkimi powierzchniami.

Teflon jest także wykorzystywany do produkcji obić meblowych, np. w fotelach i kanapach. To sprawia, że stają się one bardziej odporne na zabrudzenia. Spotkać go można również w farbach, obrusach plamoodpornych, soczewkach okularów, wycieraczkach samochodowych, niciach dentystycznych oraz w protezach chirurgicznych. Teflon jest na dodatek doskonałym tworzywem sztucznym, który znajduje zastosowanie w branżach:

  • przemysłowych,
  • chemicznych,
  • budowie maszyn,
  • produkcji przewodów,
  • produkcji kół zębatych,
  • elementów i płyt ślizgowych,

Czy teflon jest szkodliwy?

Po wielu przeprowadzonych badaniach, teflon PTFE został uznany za materiał bezpieczny dla zdrowia człowieka. Nawet po jego doustnym spożyciu nie pojawiły się żadne działania toksyczne, a na dodatek nie jest on przetwarzany przez organizm, nie powoduje wzrostu ryzyka wystąpienia nowotworów oraz nie wpływa na płodność. Badania potwierdzają także, że teflon nie wywołuje reakcji alergicznych, nie przedostaje się do mózgu przez krew, ani nie wpływa negatywnie na układ odpornościowy. Jest on w pełni wydalany z organizmu w niezmienionej formie.

Warto jednak pamiętać, że teflon to tworzywo, które po pewnym czasie może ulec zarysowaniu albo odpryskom mimo swojej dużej wytrzymałości. Takie sytuacje mają miejsce przede wszystkim podczas używania nieodpowiednich narzędzi kuchennych. Ponadto, kawałki teflonu, które przedostaną się do posiłków, nie będą stanowić zagrożenia dla zdrowia ludzkiego. Więcej o bezpieczeństwie stosowania teflonu można przeczytać w artykule: Czy teflon jest szkodliwy?